Ik herinner me het nog heel goed. Ik noemde haar vrouwtje theelepel. Een vrouw met een lieve uitstraling, altijd in een rok gekleed en een knot op haar hoofd. Zij, was mijn 1e stap op weg naar bewustwording.

Je bent wat je eet…

Zij was de stagebegeleider van de studenten die ik begeleide in het Wilhelmina kinderziekenhuis. Tijdens haar bezoeken ging ons gesprek binnen 5 minuten over de geneeskrachtige werking van kruiden. Zij was een wandelende encyclopedie op dat gebied. ALLES wist ze. Ik hing aan haar lippen.

Oké, groene smoothie was het begin van een gezonde levensstijl. Iedere dag. In die smoothie deed ik op haar advies drie adaptogenen.

Wat??

Adaptogenen. 🤓

Dit zijn kruiden die hun functie kunnen aanpassen volgens de specifieke behoeften van het lichaam. Bij het ontstaan van bijvoorbeeld stress zal de balans tussen de hormonen worden verstoord. Deze verstoring wordt meteen opgemerkt door de adaptogenen. En er wordt ingegrepen door de verhoging van ongewenste hormonen te blokkeren. Daardoor hebben ze allemaal soortgelijke resultaten op vlak van gemoedstoestand (angst, vermoeidheid, lusteloosheid), hormonen, libido, testosteron en andere gunstige effecten die te maken hebben met onze hormoonbalans. In de Westerse cultuur hebben we ze net pas “ontdekt” maar ze worden al eeuwenlang in Chinese en Indiase Ayurvedische geneeskunde gebruikt.

Dus.

Zo kwam het dat de volgende kruiden in mijn dagelijkse smoothies terecht kwamen. (En nog steeds, ik wissel af)

Ashwanganda

Het verlaagt de cortisol en verhoogt de immuniteit tegen stress. Daarnaast heeft het een versterkende en ontstekingsremmende en rustgevende werking. Ook erg rijk in ijzer.

Maca

Maca geeft energie wanneer je je niet echt fit voelt en zorgt voor ontspanning wanneer je angstig of gestrest bent. Het heeft met name invloed op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hormoonspiegel.

Rozenwortel

Het helpt bij tijdelijke, kortdurende momenten van stress. Ook heeft het een gunstig, rustgevend effect op het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de spijsvertering.

Als je dit CONSISTENT aan alle andere gewoontes gaat toevoegen kan het niet uitblijven dat je je iedere dag een beetje beter gaat voelen. Het is een keuze. Alle (nieuwe) gewoontes creëren is een keuze.

Jouw lijf. Jouw Leven.
Je hebt er maar 1.

Was dit nieuw voor jou?

Note: Adaptogenen zijn een natuurlijke manier om je gezondheid te ondersteunen, maar je moet nog steeds voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Je kan ook van iets goeds te veel hebben! Raadpleeg eventueel eerst je arts voordat je de adaptogenen in je dieet toevoegt, vooral als je borstvoeding geeft of zwanger bent.