Zolang je ademt, leef je. Ik ademde. Maar voelde me niet levend. Meer overlevend. Mijn adem zat (onbewust) altijd in mijn borstgebied. Oppervlakkig. Hoog. Krap. Samengeknepen. Zuchtend. Gapend. Snel. Soms hield ik mijn adem in en meestal ademde ik door mijn mond, anders kreeg ik niet genoeg lucht.

Ik hyperventileerde chronisch. Teveel zuurstof, te weinig koolzuur. Gevolg:

Bloedvaten in je hersenen trekken samen en de prikkeling van het sympathische zenuwstelsel veroorzaakt symptomen als duizeligheid, tintelingen, wazig zien, hartkloppingen en zweten. Bloeddruk verhoogt en grote spierspanning vooral in nek en schouders.

Voor je brein betekent dit:

Mentaal labieler en zwakker.
Prikkelbaar.
Stressgevoelig.
Angstig.
Negatieve gedachtencirkels.
Zelfs depressief.
Wat bij mij de boventoon voerde was de enorme ANGST van de gedachte dat ik nu echt dood ging. En dus creëerde ik zelf een situatie van angst om de angst. Bang voor een volgende aanval… Zo hield ik de cirkel in stand…

Hoevaak per minuut haal jij adem? Weet je dat? Nee?

Ga dan nu even zitten met je telefoon als timer. Probeer niets te veranderen aan je ademhaling (=uitdaging want nu word je je ineens bewust 😉

Tel hoe vaak je inademt binnen 1 minuut. Misschien moet je dit een paar keer per dag doen om een goede indruk te krijgen van jouw ademfrequentie.

Hier lag voor mij heel veel winst te behalen!
Ik zat boven de 20 inademingen per minuut.

18-26 = Veel te snel
12-17= Beter, maar nog steeds te snel
4-11= Jaaaaaa, nu doe je het super goed!

Hoe breng je ademfrequentie naar beneden?
Daar komt ze weer…

CONSISTENT. OEFENEN.

Minimaal 2x per dag 5 minuten de volgende oefening.

Adem in via je neus totdat je longen helemaal gevuld zijn (buik bolt op)
Hou 2 seconde vast
Adem uit via je neus totdat je longen helemaal leeg zijn (buik trekt in) en probeer je uitademing dubbel zo lang te maken als je inademing.
Neem 2 seconde pauze voordat je weer inademt.

HERHAAL.HERHAAL.HERHAAL.HERHAAL.HERHAAL.HERHAAL.HERHAAL.

Als je dit deze week consequent gaat doen, ga je merken dat je als vanzelf meerdere keren per dag even ‘incheckt’ bij je ademhaling. De bewustwording komt erop. Stress? Onrust? Hoe zit het met m’n ademhaling. Een anker dat je altijd bij je hebt en heel simpel te trainen is!

De effecten zijn GROOTS.